Varnásrama-dharma

Társadalmi rendszer, melyet Isten teremtett

Kétféle családfenntartó van

2016. április 19. 16:13 - varnasrama

Azok, akik az anyagi létbe merülnek, mert vakok, s nem látják a végső igazságot, sok mindent meghallgatnak az emberi társadalomban, óh, uralkodó!


MAGYARÁZAT: A kinyilatkoztatott szentírásokban két kifejezést találunk a családos életre vonatkozóan: grhastha és grihamédi. A grhasthák feleségükkel és gyermekeikkel élnek, de a végső igazság megismerése érdekében életük lelki, míg a grhamedhíket csupán családjuk jóléte érdekli — legyen ez az érdek kiterjesztett vagy önközpontú —, így aztán irigyek másokra. A medhí szó arra utal, aki irigy másokra. A grhamedhík kétségtelenül irigyek, hiszen családjukon kívül semmi mással nem törődnek. Ezért a grhamedhí soha nincs jóban a másik grhamedhível, tágabb értelemben pedig egyetlen közösség, társadalom, illetve nemzet sincs jó viszonyban a másikkal, önös érdekeiknek köszönhetően. A Kali-korban minden családfenntartó féltékeny a másikra, mert mindannyian vakok, s nem ismerik fel a végső igazságról szóló tudást. Sok mindent meghallgatnak a politikáról, a tudományról, a társadalomról, a gazdaságról és így tovább, de szegényes tudásuk miatt azokkal a kérdésekkel, melyek az élet legfőbb szenvedéseire, a születés, a halál, az öregkor és a betegség okozta szenvedésekre vonatkoznak, nem törődnek. Valójában az emberi élet célja az, hogy végső megoldást találjunk a születésre, a halálra, az öregkorra és a betegségre. A grhamedhík azonban, akiket illúzióba ejt az anyagi természet, teljesen megfeledkeznek az önmegvalósításról. Az élet problémáira az a végső megoldás, ha hazatérünk, vissza Istenhez, és így — ahogyan a Bhagavad-gítá mondja (8.16) — az anyagi lét gyötrelmei, a születés, a halál, az öregkor és a betegség mind megszűnnek.
Hogy hazatérjünk, vissza Istenhez, hallanunk kell a Legfelsőbb Úrról, nevéről, formájáról, tulajdonságairól, kedvteléseiről, környezetéről és változatosságáról. Az ostoba emberek nem tudnak erről. Mindent hallani akarnak átmeneti létű dolgok nevéről, formájáról stb., és nem tudják, miként alkalmazzák a leghasznosabban azt a vágyukat, hogy mindig halljanak valamiről. Olyannyira tévúton járnak, hogy a végső igazság nevével, formájával, sajátságaival stb. kapcsolatban minden hitelt nélkülöző írásokat tesznek közzé. Nem szabad tehát grhamedhíkké válnunk, hogy életünket az irigység töltse csupán ki. A szentírások utasítását követve legyünk igazi grhasthák!

Forrás: Srí Srímad Bhágavatam 2. ének 1. fejezet 2. vers - Ő Isteni Kegyelme A. C. Bhaktivedanta Svámi Prabhupáda a Krisna-Tudat Nemzetközi Szervezetének Alapító Ácsárjája

prabhupada-gita-smiling.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnasrama.blog.hu/api/trackback/id/tr788645182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása