Varnásrama-dharma

Társadalmi rendszer, melyet Isten teremtett

" Az anyagi létben minden lépésnél veszély fenyeget bennünket."

2016. december 22. 13:37 - varnasrama

Kérlek, áruljátok el, hol az a szépséges hölgy, aki mindig megment, amikor a veszély óceánjában fuldoklom! Minden lépésnél megment azzal, hogy jó intelligenciával lát el.


MAGYARÁZAT: Nincs különbség a jó feleség és a jó intelligencia között. Aki jó intelligenciával rendelkezik, az képes arra, hogy megfelelően átgondolja a dolgokat, s így sok veszélyes helyzetből megmenekülhet. Az anyagi létben minden lépésnél veszély fenyeget bennünket. A Srímad-Bhágavatam (10.14.58) azt írja: padam padam jad vipadám na tésám. Ez az anyagi világ nem egy okos ember vagy egy bhakta igazi lakhelye, mert itt minden lépésnél veszély leselkedik rá. A bhakták igazi otthona a Vaikuntha, mert ott nincs aggodalom, és nincs veszély. Jó intelligencia azt jelenti, hogy Krisna-tudatúvá válunk. A Csétanja-csaritámrita kijelenti: krisna jé bhadzsé szé bada csatura. Ha valaki nem Krisna-tudatú, nem lehet intelligensnek nevezni.
Láthatjuk, hogy Puranydzsana király szeretett feleségét kereste, aki mindig segített neki az anyagi létben állandóan fenyegető veszélyes helyzetekben. Ahogy már elmondtuk, az igazi feleség dharma-patní. Azt a nőt, akit rituális szertartás keretei között vesz feleségül az ember, dharma-patnínak nevezik, ami kifejezi, hogy a vallásos elvek szerint ment férjhez. A dharma-patní, vagyis a vallásos elvek szerint férjhez ment nő gyermekei öröklik az apa tulajdonát, míg annak a nőnek a gyermekei, aki nem megfelelően kötött házasságot, nem örökölnek az apjuktól. A dharma-patní szó erényes feleségre is utal. Erényes feleség az, akinek sohasem volt semmilyen kapcsolata férfiakkal a házassága előtt. Ha egy nőnek engedik, hogy fiatal korában szabadon érintkezzen mindenféle férfival, akkor nagyon nehéz erényesnek maradnia — s általában nem is marad az. Amikor a vajat a tűz közelébe teszik, megolvad. A nő olyan, mint a tűz, a férfi pedig olyan, mint a vaj. Egy vallásos házassági ceremónia keretei között elvett erényes feleség azonban nagy segítség lehet, amikor az embert az élet megannyi veszélyes helyzete fenyegeti. Egy ilyen feleség a jó intelligencia forrása lehet, akivel együtt élve az Úr odaadó szolgálata, melyet a család végez, valóban grihasztha-ásramává, a lelki életnek szentelt otthonná varázsolja a házat.

Forrás: Srí Srímad Bhágavatam 4.26.16. - A. C. Bhaktivedanta Szvámi Prabhupáda, a Krisna-Tudatú Hívők Nemzetközi Közösségének alapító ácsárjája

krisna_az_apa.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnasrama.blog.hu/api/trackback/id/tr6512067527

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása