Varnásrama-dharma

Társadalmi rendszer, melyet Isten teremtett

Miért fontos az anyatej?

2016. december 12. 21:31 - varnasrama

Ágnídhra fiai anyjuk tején nőttek föl, ezért mindannyiuk teste erős, jó felépítésű volt. Apjuk mindegyiküknek adott egy-egy királyságot Dzsambúdvípa területén, s a birodalmakat fiairól nevezte el. Így uralkodtak Ágnídhra fiai az apjuktól kapott birodalmak fölött.


MAGYARÁZAT: Az ácsárják kiemelik, hogy ebben a versben a mátuh anugrahát („az anya kegyéből”) szavak az anyatejre utalnak. Indiában mindenki hisz benne, hogy ha a gyermeket legalább hat hónapig anyatejjel táplálják, teste nagyon erős lesz. Emellett ez a vers azt is elmondja, hogy Ágnídhra fiai anyjuk természetét örökölték. A Bhagavad-gítá (1.40) kijelenti: sztrisu dustászu vársnéja dzsájaté varna-szankarah, ha a nők erkölcstelenek, akkor varna-szankara születik, azaz olyan gyerekek, akik semmilyen jó tulajdonsággal nem rendelkeznek, s ha ez a varna-szankara népesség elszaporodik, az egész világ pokollá változik. A Manu-szamhitá szerint ezért a nőknek biztos védelemre van szükségük, hogy tiszták és erényesek maradhassanak, s így gyermekeik a legnagyobb szolgálatot tehessék az emberi társadalomnak.

Forrás:Srí Srímad Bhágavatam 5.2.21. - A. C. Bhaktivedanta Szvámi Prabhupáda, a Krisna-Tudatú Hívők Nemzetközi Közösségének alapító ácsárjája

ct01-044.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnasrama.blog.hu/api/trackback/id/tr5412043803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása