Varnásrama-dharma

Társadalmi rendszer, melyet Isten teremtett

"A nő kötelessége vagy vallásos elve, hogy minden körülmények között szolgálja a férjét."

2016. december 22. 13:25 - varnasrama

Noha nem szokott hozzá ezekhez a nehézségekhez, Arcsi királynő követte férjét, s ő is betartotta azokat a szabályozó elveket, melyek az erdőben élő nagy szentekre vonatkoznak. A földön aludt, és csak gyümölcsöt, virágokat és leveleket evett. Mivel nem volt alkalmas az efféle életre, elgyöngült és lesoványodott, ám a férje szolgálatából nyert boldogságnak köszönhetően nem érezte e megpróbáltatások terhét.


MAGYARÁZAT: A bhartur vrata-dharma-nisthajá szavak arra utalnak, hogy a nő kötelessége vagy vallásos elve, hogy minden körülmények között szolgálja a férjét. A védikus kultúrában a férfit gyerekkorától arra tanították, hogy brahmacsárí, majd példás grihasztha, később vánaprasztha, majd szannyászí legyen, a nőt pedig arra, hogy minden körülmények között hűségesen kövesse a férjét. A brahmacsarja időszak után a férfi megházasodik, s a nőt úgy nevelik a szülei, hogy szemérmes feleség legyen. Amikor egy lány és egy fiú összeházasodik, mindketten készen állnak arra, hogy egy magasabb rendű célnak szenteljék az életüket. A fiút arra nevelik, hogy kötelességét az élet magasabbrendű céljainak megfelelően hajtsa végre, a lányt pedig arra, hogy kövesse férjét. Egy hűséges feleségnek kötelessége, hogy a családi életben minden tekintetben gondoskodjon férje elégedettségéről, amikor pedig a férj visszavonul a családi élettől, vele kell tartania az erdőbe, s el kell fogadnia a vánaprasztha, azaz vana-vászí életet. A feleségnek ekkor követnie kell a férjét, és gondját kell viselnie, épp úgy, mint ahogyan családi életük során tette. Amikor azonban a férj az élet lemondott rendjébe, a szannyásza rendbe lép, a feleségnek haza kell térnie, és szent életű asszonnyá kell válnia, hogy példát állítson gyermekei és menyei elé, s megmutassa nekik, hogyan éljenek lemondott életet.
Amikor Csétanja Maháprabhu a szannyásza rendbe lépett, felesége, Visnuprijá-déví annak ellenére, hogy mindössze tizenhat éves volt, szintén fogadalmat tett a lemondásra amiatt, hogy a férje elhagyta otthonát. Amikor dzsapázott, minden kör befejezése után félretett egy szem rizst. Ahány kört dzsapázott, annyi szem rizst vett magához, amit aztán megfőzött, s így evett praszádát. Ezt nevezik lemondásnak. Indiában az özvegyek és azok a nők, akiknek a férje a szannyásza rendbe lépett, még manapság is követik a lemondás elveit, még akkor is, ha a gyermekeikkel élnek. Prithu Mahárádzsa felesége, Arcsi megingathatatlanul eltökélt volt, hogy eleget tesz a kötelességeknek, melyek feleségként rá hárultak. Amíg a férje az erdőben élt, követte őt; csak gyümölcsöket és leveleket evett, s a földön feküdt. Mivel egy nő teste jóval gyengébb, mint egy férfié, Arcsi királynő rendkívül gyenge és vékony, parikarsitá lett. Ha valaki lemondásokat végez, teste általában elgyöngül és lesoványodik. Meghízni nem túl kedvező a lelki életre nézve, hiszen aki lelki életet él, annak a lehető legkevesebbre kell csökkentenie a testnek nyújtott kényelmet, az evést, az alvást és a párzást. Jóllehet Arcsi királynő a szabályozó elveket követő erdei élettől rendkívül lefogyott, mégsem volt boldogtalan, mert kiváló férje szolgálatának kiváltságát élvezte.

ForrásSrí Srímad Bhágavatam 4.23.20. - A. C. Bhaktivedanta Szvámi Prabhupáda, a Krisna-Tudatú Hívők Nemzetközi Közösségének alapító ácsárjája

colibatius8.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnasrama.blog.hu/api/trackback/id/tr5512067493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása