Varnásrama-dharma

Társadalmi rendszer, melyet Isten teremtett

"A királyi hatalmat tehát a bráhmanák, az okos emberek, azaz a nagy bölcsek tartották a kezükben."

2016. november 25. 10:53 - varnasrama

A nagy bölcs, Maitreya így folytatta: Kedves Vidurám! Akkoriban, amikor a kiváló bölcsek és bráhmanák trónra ültették s a nép védelmezőjének kiáltották ki Prithu királyt, az embereknek épp nem volt elég gabonájuk. Az éhezéstől lesoványodva a király elé járultak hát, és elpanaszolták helyzetüket.


MAGYARÁZAT: Ebből a versből megtudhatjuk, hogy a királyt a bráhmanák választották. A varnásrama rendszer szerint a bráhmanák a társadalom fejei, s ezért úgy tekintenek rájuk, mint akik a legmagasabb lelki szinten állnak. A varnásrama-dharma, a négy varna és négy ásrama intézménye tudományosan megtervezett rendszer. Amint azt a Bhagavad-gítá elmondja, a varnásrama-dharma intézményét nem az emberek, hanem Isten hozta létre. Jelenlegi történetünkből egyértelműen kitűnik, hogy a királyi hatalom a bráhmanák kezében volt. Amikor egy olyan gonosz király uralkodott, mint Véna, a bráhmanák brahminikus erejükkel végeztek vele, és tulajdonságait alaposan megvizsgálva kiválasztottak egy megfelelő uralkodót. A királyi hatalmat tehát a bráhmanák, az okos emberek, azaz a nagy bölcsek tartották a kezükben. A vers utal arra is, hogyan választották meg Prithu királyt a bráhmanák, hogy a trónra kerülve a nép védelmezője legyen. Az emberek az éhezéstől csonttá-bőrré soványodva megkeresték a királyt, s elmondták neki, hogy tennie kell valamit. A varnásrama-dharma felépítése olyan nagyszerű volt, hogy a bráhmanák útmutatást adhattak az állam vezetőjének, aki aztán megvédelmezte népét. A ksatriják gondoskodtak az emberek védelméről, a vaisják pedig a ksatriják védelme alatt óvták a teheneket, gabonát termesztettek és ügyeltek annak szétosztására. A súdrák, a dolgozók kezük erejével a három felsőbb osztályt segítették. Ez a tökéletes társadalmi rendszer.

ForrásSrí Srímad Bhágavatam 4.17.9. - A. C. Bhaktivedanta Szvámi Prabhupáda, a Krisna-Tudatú Hívők Nemzetközi Közösségének alapító ácsárjája

13886502_1055173947850975_8857298249408467767_n.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnasrama.blog.hu/api/trackback/id/tr9611997440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása