Varnásrama-dharma

Társadalmi rendszer, melyet Isten teremtett

A legtökéletesebb bárhmana a vaisnava

2016. október 30. 10:17 - varnasrama

Annál a bráhmanánál, aki ismeri a Védák célját, jobb az, aki el tud oszlatni minden kétséget, s nála is jobb, aki szigorúan követi a brahminikus elveket. Nála jobb, aki megszabadult minden anyagi szennyeződéstől, nála pedig a tiszta bhakta jobb, aki jutalmat nem várva odaadó szolgálatot végez.


MAGYARÁZAT: Az artha-dzsnya bráhmana kifejezés arra utal, aki alaposan, analitikusan tanulmányozta az Abszolút Igazságot, és aki tudja, hogy az Abszolút Igazságot három különböző szinten lehet megvalósítani: Brahmanként, Paramátmáként és Bhagavánként. Ha valaki azonban nemcsak birtokában van ennek a tudásnak, de arra is képes, hogy minden kétséget eloszlasson, ha az Abszolút Igazságról kérdezik, őt jobbnak kell tekinteni. E fölött állhat egy művelt bráhmana-vaisnava, aki érthető magyarázatokkal képes eloszlatni minden kétséget, ám ha nem követi a vaisnava elveket, nem áll magasabb szinten. Az embernek képesnek kell lennie arra, hogy eloszlasson minden kétséget, s ugyanakkor rendelkeznie kell a brahminikus tulajdonságokkal is. Aki ismeri a védikus parancsolatok célját, aki alkalmazni tudja a védikus írásokban lefektetett elveket, s aki ily módon oktatja tanítványait, azt ácsárjának nevezik. Az ácsárja nem más, mint aki az odaadó szolgálatot úgy végzi, hogy nem vágyik arra, hogy életében magasabb szintre emelkedjen.
A legtökéletesebb bráhmana a vaisnava. Azt a vaisnavát, aki ismeri az Abszolút Igazság tudományát, ám arra nem képes, hogy ezt a tudást másoknak is átadja, a legalacsonyabb szinten állónak tekintik. A második szinten az áll, aki nemcsak megérti Isten tudományának elveit, de prédikálni is tud, aki pedig nemcsak prédikál, de mindent az Abszolút Igazságban lát, és az Abszolút Igazságot látja mindenben, az a legkiválóbb vaisnavák kategóriájába tartozik. Ez a vers megemlíti, hogy egy vaisnava már bráhmana is egyben. Valójában a brahminikus tökéletesség legfelső szintjét az ember akkor éri el, amikor vaisnavává válik.

ForrásSrí Srímad Bhágavatam 3.29.32. - A. C. Bhaktivedanta Szvámi Prabhupáda, a Krisna-Tudatú Hívők Nemzetközi Közösségének alapító ácsárjája

bn02-013.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnasrama.blog.hu/api/trackback/id/tr1811915009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása