Varnásrama-dharma

Társadalmi rendszer, melyet Isten teremtett

"Még mindig van idő, és ha Bhárata-varsa lakói komolyan veszik mozgalmunkat, az egész világ megmenekül attól, hogy pokoli körülmények közé kerüljön."

2016. november 25. 11:36 - varnasrama

Bhagaván Nárada könyvében, a Nárada Panycsarátrában szemléletesen leírta, hogyan kell úgy cselekednünk, hogy a tudáson és a misztikus jóga gyakorlásán keresztül elérjük az élet végső célját, az odaadást, és beszélt az Úr, az Istenség Legfelsőbb Személyisége dicsőségéről is. A nagy bölcs azért adta át e transzcendentális írás tanait Szávarni Manunak, hogy megtanítsa, hogyan érhetik el az Úr odaadó szolgálatát Bhárata-varsa azon lakói, akik szigorúan követik a varnásrama-dharma elveit. Így Nárada Muni Bhárata-varsa népével együtt mindig Nara-Nárájanát szolgálja, és a következő mantrákat énekli:


MAGYARÁZAT: Srí Csétanja Maháprabhu érthetően kijelentette:


bhárata-bhúmité haila manusja-dzsanma jára
dzsanma szárthaka kari' kara para-upakára


Az emberi élet küldetését igazán Indiában, Bhárata-varsában teljesítheti be sikerrel az ember, mert Bhárata-varsában mindenki ismeri az élet célját és a sikerhez vezető utat. Az embereknek, különösen azoknak, akik betartják a varnásrama-dharma elveit, ki kell használniuk azt a lehetőséget, amit Bhárata-varsa nyújt számukra. Ha nem követjük a varnásrama-dharma elveit a négy társadalmi rend (bráhmana, ksatrija, vaisja és súdra) és a négy lelki rend (brahmacsárí, gríhasztha, vánaprasztha és szannyásza) elfogadásával, akkor szó sem lehet sikeres életről. A Kali-yuga hatására azonban sajnos minden feledésbe merül. Bhárata-varsa lakói egyre inkább alacsony rendű mléccshákká és javanákká válnak. Hogyan fognak így másokat tanítani? Ezt a Krisna-tudatos mozgalmat ezért nemcsak Bhárata-varsa népe, de a világon minden ember érdekében kezdtük el, úgy, ahogyan Srí Csétanja Maháprabhu hirdette. Még mindig van idő, és ha Bhárata-varsa lakói komolyan veszik mozgalmunkat, az egész világ megmenekül attól, hogy pokoli körülmények közé kerüljön. A Krisna-tudatos mozgalom egyidejűleg követi a panycsarátrika-vidhi és a bhágavata-vidhi folyamatát, hogy az emberek éljenek ezzel a lehetőséggel, és tegyék sikeressé az életüket.

ForrásSrí Srímad Bhágavatam 5.19.10. - A. C. Bhaktivedanta Szvámi Prabhupáda, a Krisna-Tudatú Hívők Nemzetközi Közösségének alapító ácsárjája

prabhupada-gita-smiling_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnasrama.blog.hu/api/trackback/id/tr1811997526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása