Varnásrama-dharma

Társadalmi rendszer, melyet Isten teremtett

"A legfőbb tisztító folyamat az Istenség Legfelsőbb Személyiségének, a legtisztábbnak a megismerése."

2016. december 16. 15:29 - varnasrama

A műveltséget, az adományozást, a lemondást és az igazságot a vallás négy lábának tekintik, s hogy az ember mindezt megtanulja, négy életrend segíti őt hajlama alapján a különféle kasztokban. Brahmá meghatározott rend szerint hozta őket létre.


MAGYARÁZAT: A négy társadalmi rendnek — a brahmacsarjának, azaz tanulóéletnek, a grihasztha rendnek, azaz családos életnek, a vánaprasztha rendnek, a visszavonult életnek, amelynek célja a lemondás gyakorlása, valamint a szannyázsának, a lemondott életrendnek, amelynek célja az igazság hirdetése — az alapja nem más, mint a vallás négy lába. A tulajdonságok szerinti felosztás megkülönböztet bráhmanákat (értelmiségieket), ksatrijákat (vezetőket), vaisjákat (a kereskedő-termelő osztály tagjait) és súdrákat (az általános kétkezi munkásokat, akiknek nincsenek különleges adottságaik). Brahmá mindegyiket meghatározott rend szerint tervezte meg és hozta létre, az önmegvalósítás szabályos elérése érdekében. A tanulóélet célja az, hogy az ember kimagasló műveltségre tegyen szert; a családos élet arra szolgál, hogy az ember kielégíthesse az érzékeit, feltéve ha emellett jótékony szellemben cselekszik; a családos élettől visszavonult rend célja a lemondás, amely a lelki életben a fejlődést segíti elő, a lemondott életnek pedig egyedül az a célja, hogy az ember az Abszolút Igazságot hirdesse az embereknek. A társadalom tagjai együttes összefogással kedvező feltételeket teremthetnek ahhoz, hogy az emberi élet küldetésének eleget tegyenek. E társadalmi intézmény bevezetésének alapját az a nevelés képezi, amelynek segítségével az emberi lény megtisztul állatias hajlamaitól. A legfőbb tisztító folyamat az Istenség Legfelsőbb Személyiségének, a legtisztábbnak a megismerése.

ForrásSrí Srímad Bhágavatam 3.12.41. - A. C. Bhaktivedanta Szvámi Prabhupáda, a Krisna-Tudatú Hívők Nemzetközi Közösségének alapító ácsárjája

15400478_730515183772092_7248127433641243278_n.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnasrama.blog.hu/api/trackback/id/tr2212052259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása