Varnásrama-dharma

Társadalmi rendszer, melyet Isten teremtett

A brahma szó jelentése „minden cselekedet tökéletes ismerete”.

2016. november 12. 16:29 - varnasrama

Noha az Úr Risabhadéva tökéletesen ismerte a bensőséges védikus tanítást, amely a különféle mesterségbeli kötelességekről szóló tudást is magában foglalja, mégis ksatrija maradt, és követte a bráhmanák utasításait az elme és az érzékek szabályozásával, a türelemmel és a többi tulajdonsággal kapcsolatban. Így uralkodott népe felett a varnásrama-dharma rendszere szerint, ami előírja, hogy a bráhmanák tanítsák a ksatrijákat, a ksatriják pedig a vaisjákon és súdrákon keresztül irányítsák az államot.


MAGYARÁZAT: Bár Risabhadéva tökéletesen ismert minden védikus tanítást, mégis követte a bráhmanák utasításait, hogy tökéletesen fenntartsa a társadalom rendjét. A bráhmanák a sásztrák alapján adtak tanácsokat, s ezeket a többi kaszt betartotta. A brahma szó jelentése „minden cselekedet tökéletes ismerete”. A védikus írások ezt a tudást rendkívül bensőségesen írják le. Azoknak, akiket tökéletes bráhmanáknak neveltek, ismerniük kell valamennyi védikus írást, s a belőlük származó áldást át kell adniuk az embereknek. Az embereknek követniük kell a tökéletes bráhmanát, s így megtanulhatják, hogyan szabályozzák elméjüket és érzékeiket, majd fokozatosan fejlődve elérhetik a lelki tökéletességet.

ForrásSrí Srímad Bhágavatam 5.4.16. - A. C. Bhaktivedanta Szvámi Prabhupáda, a Krisna-Tudatú Hívők Nemzetközi Közösségének alapító ácsárjája

maxresdefault_4.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnasrama.blog.hu/api/trackback/id/tr3611955941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása