Varnásrama-dharma

Társadalmi rendszer, melyet Isten teremtett

"A megvalósítás azt jelenti, hogy megváltozik az életünk."

2016. július 29. 14:54 - varnasrama

Daiva - varnásrama 22. rész

Kérdés: Beszéltünk róla, hogy el kell érnünk ezt a megvalósítást, s azt is említettük, hogy az anyagi világ természetérõl nagyon jó megvalósításokra tehetünk szert a szankírtanán keresztül. Szükséges -e ahhoz gríhasztának lenni, hogy elérjük ezt a személyes megvalósítást, vagy elég -e hozzá a szankírtana is?

Válasz: Minden megvalósítást megkaphatunk a szankírtanából.. De fõleg filozófiai megvalósításokat: a szankírtana misszió fontosságáról, lényegérõl, hasznáról, céljairól. A probléma abból adódik, hogy a szankírtana misszió az maga a bhágavata -márga, a Szent Név éneklésének az útja. A bhágavata - márga elõnyeit akkor lehet teljes mértékben kihasználni, amikor az ember eléri a bháva szintjét. A brahma - bhúta szinten megértjük, hogy nem ez a test vagyunk, de ez nem csupán elméleti megértést jelent, hanem a cselekvésünkben is megjelenik. Ha ez alatt a szint alatt állunk, akkor feltételekhez kötött természetünk van, s ez hat ki ránk.

Habár értjük a filozófiát, feltételekhez kötött természetünk és szokásaink miatt nem tudunk aszerint cselekedni. Ahogy korábban említettem, ha egy megvalósítás nem változtatja meg az életünket, akkor azt tudásnak nevezik. A filozófia hallgatásának, az elmélkedésünknek köszönhetõen bekövetkezhet bizonyos áttörés a megértésünkben: rájövünk valamire, s az magától értetõdõ lesz a számunkra; de a megvalósítás azt jelenti, hogy megváltozik az életünk.

Ez azt jelenti, hogy amikor megvalósítjuk a szankírtana fontosságát, akkor csináljuk is. Ha csak megértjük, hogy jó, akkor vagy csináljuk, vagy nem. Általában nagyon hozzá vagyunk szokva az anyagi világnak ehhez az evésbõl, alvásból, párzásból és védekezésbõl álló mechanizmusához. Sokszor ezért nem olyan könnyű, hogy pusztán a filozófia hallgatása és a szolgálatunk végzése révén megvalósításra is szert tegyünk. Ilyenkor a gríhaszta ásrama egy nagy áldást jelent ennek az akadálynak a legyõzésében. De ha enélkül is le tudjuk gyõzni, az jó.

Forrás: Bhaktividyá Purna Szvámi - Nava - Vradzsadháma, 1997. szeptember 2. este lecke részlet

a0800356260_16.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnasrama.blog.hu/api/trackback/id/tr688922040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása