Varnásrama-dharma

Társadalmi rendszer, melyet Isten teremtett

A férjet segíteni

2016. március 07. 16:14 - varnasrama

Kardama Muni folytatta: Ahogy lemondásban, meditációban és Krisna-tudatosan éltem vallásos életemet, elnyertem az Úr áldásait. Noha te még nem tapasztalod ezeket az áldásokat, melyek megszabadítanak a félelemtől és a panaszkodástól, mindet felajánlom neked, mert a szolgálatomat végzed. Csak pillants rájuk! Transzcendentális látást adok neked, hogy láthasd, mily nagyszerűek.


MAGYARÁZAT: Devahúti nem tett mást, csupán Kardama Munit szolgálta. Nem állt a lemondás, az eksztázis, a meditáció vagy a Krisna-tudat fejlett szintjén, mégis észrevétlenül részesült azokból az áldásokból, melyeket férje elnyert, s melyeket ő maga nem láthatott s nem tapasztalhatott. Automatikusan megkapta az Úr kegyes adományait.
Mik ezek a kegyes adományok? A vers szerint abhaya, félelemnélküliség. Ha valaki az anyagi világban összegyűjt egymillió dollárt, örökké retteg, mert szünet nélkül arra gondol: „Mi lesz, ha elvesztem a pénzem?” Az Úr áldása azonban, a bhagavat-prasáda sohasem vész el. Csupán élvezni kell. Veszteségről szó sincs: az ember csak nyer, s élvezi a nyereséget. A Bhagavad-gítá szintén megerősíti: amikor az ember elnyeri az Úr kegyét, az azt eredményezi, hogy számára minden szenvedés megszűnik — sarva-dukháni. Amikor valaki eléri a transzcendentális helyzetet, megszabadul a két anyagi betegségtől, a vágyakozástól és a panaszkodástól. Ezt a Bhagavad-gítá is leírja. Ha elkezdjük az odaadó szolgálatot, elérjük a végső eredményt, az Isten iránti szeretetet. A Krisna iránti szeretet a bhagavat-prasáda, az isteni kegyelem tökéletessége. Ez a transzcendentális eredmény olyannyira értékes, hogy semmiféle anyagi boldogságot sem lehet hozzá hasonlítani. Prabodhánanda Sarasvatí azt mondja, hogy aki megkapja az Úr Caitanya kegyét, az olyan kiválóvá válik, hogy egy csöppet sem törődik többé a félistenekkel, a monizmust pokoli felfogásnak tekinti, az érzékek tökéletes szabályozása gyerekjáték lesz neki, s a mennyei örömök nem jelentenek majd többet számára, mint a mesék. Valójában az anyagi boldogságot és a transzcendentális boldogságot össze sem lehet hasonlítani.
Kardama Muni kegyéből Devahúti pusztán szolgálatával igaz megvalósításra tett szert. Hasonló példa erre Nárada Muni élete is. Előző életében Nárada egy szolgálólány fia volt, ám ez a szolgálólány a nagy bhakták szolgálatát végezte. Náradának lehetősége nyílt arra, hogy szolgálja a bhaktákat, s pusztán ételük maradékának elfogyasztásával és utasításaik végrehajtásával olyan magas szintre emelkedett, hogy következő életében a nagy Nárada Muni lett belőle. A legkönnyebb út, ami a lelki megvalósításhoz vezet, ha menedéket keresünk egy hiteles lelki tanítómesternél, és szívvel-lélekkel szolgáljuk őt. Ez a siker titka. Ahogy Visvanátha Cakravartí Thákura mondja a lelki tanítómesternek szóló imája nyolcadik versszakában: yasya prasádád bhagavat-prasáda¤ — a lelki tanítómestert szolgálva, kegyét elnyerve az ember megkapja a Legfelsőbb Úr kegyét. Devahˇti bhakta-férjét, Kardama Munit szolgálta, s részesült mindabban, amit Kardama Muni elért. Egy őszinte tanítvány csupán azzal, hogy egy hiteles lelki tanítómestert szolgál, ugyanígy egyszerre elnyerheti az Úr és a lelki tanítómester teljes kegyét.

Forrás: Srí Srímad Bhágavatam 3. ének 23. fejezet 2. vers- Ő Isteni Kegyelme A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda, a Krisna -Tudat Nemzetközi Szervezetének alapító ácáryája

rencsikebabucika_product_98904_130724062716_1.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnasrama.blog.hu/api/trackback/id/tr28451932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása