Varnásrama-dharma

Társadalmi rendszer, melyet Isten teremtett

A nők nagy vágya

2016. március 07. 15:45 - varnasrama

Srí Devahúti így szólt: Kedves férjem, óh, legjobb a bráhmanák között! Tudom, hogy elérted a tökéletességet, s hogy minden csalhatatlan misztikus képesség mestere vagy, mert yogamáyá, a transzcendentális természet védelme alatt állsz. Egyszer azonban ígéretet tettél, hogy testünk egyesülni fog, mivel egy erkölcsös nő számára, kinek dicsőséges férje van, nagy erény, ha gyermekei vannak.


MAGYARÁZAT: Devahúti a bata szóval fejezte ki boldogságát, hiszen ismerte férje rendkívül emelkedett, transzcendentális helyzetét, s azt, hogy yogamáyá védelme alatt áll. Ahogyan a Bhagavad-gítából megtudhatjuk, a nagy lelkeket, a mahátmákat nem az anyagi energia irányítja. A Legfelsőbb Úrnak két energiája van: az anyagi és a lelki energia. Az élőlények a határenergiát alkotják. Határenergiaként egyaránt állhatnak akár az anyagi, akár a lelki energia (yogamáyá) irányítása alatt. Kardama Muni nagy lélek volt, ezért rá a lelki energia hatott, ami azt jelenti, hogy közvetlen kapcsolatban állt a Legfelsőbb Úrral. Ennek jele a Krisna-tudat, az, hogy valaki állandóan az odaadó szolgálatba merül. Devahúti tudta ezt, mégis arra vágyott, hogy fia származzon a bölccsel való testi egyesülésből. Emlékeztette férjét szüleinek tett ígéretére: „Csak terhességének idejéig fogok Devahútival maradni.” Devahúti emlékeztette őt arra, hogy egy erényes asszony számára a legdicsőségesebb dolog, ha gyermeke van egy nagy személyiségtől. Gyermekáldásra vágyott, s imádkozott, hogy vágya teljesüljön. A stri szó kiterjedést jelent. A férj és feleség testi egyesülése következtében tulajdonságaik kiterjednek: a jó szülőktől származó gyermekek a szülők tulajdonságainak kiterjedései. Kardama Muni és Devahúti egyaránt elérték a lelki megvilágosodást, ezért Devahúti kezdettől fogva arra vágyott, hogy először essen teherbe, majd nyerje el Isten kegyét és az Isten iránti szeretetet. A nők nagyon vágynak arra, hogy kiváló férjükhöz hasonló fiuk szülessen. Devahúti megkapta a lehetőséget, hogy Kardama Muni legyen a férje, ezért ő is arra vágyott, hogy testi egyesülésükből gyermek szülessen.

Forrás: Srí Srímad Bhágavatam 3. ének 23. fejezet 10. vers- Ő Isteni Kegyelme A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda a Krisna -tudat Nemzetközi Szervezetének alapító ácáryája

kapd_slideshow.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnasrama.blog.hu/api/trackback/id/tr438451848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása