Varnásrama-dharma

Társadalmi rendszer, melyet Isten teremtett

Egy kiváló feleség néhány tulajdonsága és az otthon 4 ellensége

2016. március 08. 16:57 - varnasrama

Józanul, szorgalmasan dolgozott, s minden kéjről, büszkeségről, irigységről, mohóságról, bűnös cselekedetről és hiúságról lemondva elégedetté tette férjét, aki rendkívüli hatalommal rendelkezett.


MAGYARÁZAT: Egy kiváló férj kiváló feleségének néhány tulajdonságát sorolja fel ez a vers. Kardama Munit lelki tulajdonságai teszik kiválóvá, s az ilyen férjet tejiyámsamnak, a leghatalmasabbnak nevezik. A feleség állhat a lelki tudat szempontjából azonos szinten a férjével, de nem szabad, hogy ez önteltté és büszkéve tegye. Gyakran megesik, hogy a feleség nagyon gazdag családból származik, akárcsak Devahúti, Sváyambhuva Manu császár leánya. Büszke lehetett volna származására, ez azonban tilos. Egy feleség ne legyen büszke származására. Mindig legyen alázatos a férjével szemben, s hagyjon fel minden önteltséggel. Amint a feleség büszke lesz származására, büszkesége nagy vitát eredményezhet a férj és a feleség között, s házasságuk megromlik. Devahúti nagyon vigyázott erre, ezért — olvashatjuk e versben — teljesen lemondott a büszkeségről.
Devahúti nem volt hűtlen. A legnagyobb bűn, amit egy feleség elkövethet, ha egy másik férjet vagy egy szeretőt keres. Csánakya Pandita azt írja, hogy otthonunknak négy ellensége van. Ha az apa adósságba keveredik, ellenségnek számít, ha egy anya másik férjet választ, miközben felnőtt gyermekei vannak, ő is ellenség, akárcsak az a feleség, aki nem él egyetértésben férjével, hanem nagyon durván bánik vele, s ellenség az a fiú is, aki ostoba. A családi életben az apa, az anya, a feleség és a gyermek nagy kincs, de ha a feleség vagy az anya egy másik férjet fogad el férje vagy fia életében, akkor a védikus civilizáció szerint ellenségnek kell tekinteni. Egy erkölcsös és hűséges asszony nem követ el házasságtörést — az nagyon bűnös tett.

Forrás: Srí Srímad Bhágavatam 3. ének 23. fejezet 3. vers - Ő Isteni Kegyelme A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupáda a Krisna-Tudat Nemzetközi Szervezetének alapító ácáryája

back-to-godhead-draupadi_1.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnasrama.blog.hu/api/trackback/id/tr308454800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása