Varnásrama-dharma

Társadalmi rendszer, melyet Isten teremtett

A tanulót arra nevelik, hogy jitendriya legyen

2016. április 20. 14:35 - varnasrama

Aki családi életet él, és módszeresen felülkerekedik az elméjén és az öt érzékszervén, az az erődjében lakozó királyhoz hasonlatos, aki legyőzi nagy erejű ellenségeit. Ha az ember a családos életben tapasztalatot szerez, és kéjes vágyai lecsillapodnak, bárhová mehet, veszély nélkül.


MAGYARÁZAT: A négy varnából és négy ásramából álló védikus rendszer rendkívül tudományos, és célja az, hogy képessé tegye az embert az érzékek szabályozására. A családos élet (grhastha ásrama) előtt a tanulót teljes mértékben arra nevelik, hogy jitendriya legyen, azaz legyőzze az érzékeket. Egy ilyen érett szinten álló tanuló családot alapíthat, s mivel korábban megtanulta, hogyan kerekedjen felül az érzékein, amint az ifjúkor heves hullámai lecsillapodnak, lemond a családi életről, és ötvenévesen vagy egy kicsit később, amikor eléri az öregkor küszöbét, vánaprastha lesz. Később további tanulás után a sannyásza rendbe lép. Bölcs és lemondott ember lesz így belőle, aki bárhová mehet, nem kell attól tartania, hogy az anyagi vágyak rabul ejtik. Az érzékek rendkívül erős ellenségnek számítanak. Ahogy egy király egy erős várban képes legyőzni hatalmas ellenségeit, úgy kerekedhet felül az ember a grhastha-ásramában, a családi életben az ifjúkor kéjes vágyain. Ennek következtében amikor a vánaprastha és a sannyása rendbe lép, biztonságban van.

Forrás: Srí Srímad Bhágavatam 5. ének 1. fejezet 18.vers - Ő Isteni Kegyelme A. C. Bhaktivedanta Svámi Prabhupáda a Krisna -Tudat Nemzetközi Szervezetének Alapító Ácsárjája

srila-prabhupada-with-child.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnasrama.blog.hu/api/trackback/id/tr498647100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása