Varnásrama-dharma

Társadalmi rendszer, melyet Isten teremtett

A Vaikuntán élő férfiak és nők is házasok

2016. július 29. 08:51 - varnasrama

Daiva- varnásrama 19. rész

Kérdés: Hallottuk, hogy a lelki világban nõk és férfiak is vannak, de az egyetlen tényleges férfi Krisna, s mindenki más nõi természettel rendelkezik. Akkor miért van szükség a lelki világban férfiakra és nõkre is, meg házastársi viszonyokra?

Válasz: Mert ez hozzátesz a kapcsolatokhoz. Ha Krisna lenne az egyetlen, aki a lányokkal van, akkor az elég furcsán nézne ki. A különbség az, hogy ott mindenki Krisnára gondol. Például a Vaikuntán élõ férfiak és nõk is házasok, de mindig csak Krisnáról beszélgetnek,állandóan Õt szolgálják. A Laksmík mindenhol port törölnek, habár nincs is por... – örömet akarnak szerezni Visnunak. A férfiak különféle púdzsákat végeznek, imákat és egyéb dolgokat ajánlanak fel. Aztán leülnek, és arról beszélgetnek, hogy milyen szép is ez vagy az a dolog,

hogy Visnu milyen jó – vagyis csak Krisna - tudatú beszélgetést folytatnak. Ez nagyon kellemes atmoszférát teremt. Így mindenki szolga, és csak Krisna a mester. Haezt a kultúrát akarjuk követni, akkor a férfinak és a nõnek is szolgának kell lennie. Ha ez a mentalitásunk, azt fogjuk tapasztalni, hogy nagyon szépen működik a házasság. De ha mindkettõnknek élvezõ a mentalitása, az azt jelenti, hogy mindegyikünk a kör közepére akar kerülni, s ez összeütközéshez vezet. De ha Krisnát állítjuk a középpontba, és mind a ketten szolgák vagyunk, akkor szépen folynak a dolgok.

Forrás: Bhaktvidya Purna Szvámi - Nava- Vradzsadháma, 1997. szeptember 2. este lecke részlet

a0800356260_16.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnasrama.blog.hu/api/trackback/id/tr228921224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása