Varnásrama-dharma

Társadalmi rendszer, melyet Isten teremtett

Ne akkor oktassunk valakit, amikor már problémái vannak. Akkor már túl késő.

2016. július 29. 14:37 - varnasrama

Daiva- varnásrama 20. rész

Kérdés: Hallottuk, hogy a nõknek tiszteletben kell tartaniuk a brahmacsárík képzését. De ha a nõk nem részesülnek kellõ oktatásban, akkor múltban kapott rossz képzésük miatt vadászó tigrisekké válnak.

Válasz: (Nem kell ehhez külön képzés – már képzettek ezen a téren.) ...A nõknek egymás között kell gyakorolniuk ezeket a dolgokat, és tanítaniuk kell az újakat. Az újonnan érkezõ személyek általában készek követni, vagy bármit elfogadni, megtanulni. Ezt az idõszakot a képzésükre kell fordítani. Hajlamosak vagyunk arra, hogy csak akkor oktassunk valakit, amikor már problémái vannak. De akkor már túl késõ.

Jól szemlélteti ezt a folyó példája. Az esõs évszakban a folyó kiárad, de mielõtt beköszönt ez az évszak, felépítjük a gátakat, feltornyozzuk a homokzsákokat, s amikor elkezdõdik az esõs idõszak, a víz nagyon szépen folyik tovább. De ha akkor próbálunk gátat emelni, amikor már itt az árvíz, a homokzsákokat és a zsákokat odacipelõ embereket mind elmossa a víz. Amikor egy nõsténytigris a templomhoz csatlakozik, kiscicává változik: ekkor kell õt képzésben részesíteni.

Máskülönben visszaváltozik tigrissé. De ezen mindannyiatóknak kell dolgozni. Ez a dharma - patni jelentése. A nõk természetüknél fogva vallásosabbak. Miért csatlakozik több nõ? Mert természetüknél fogva szeretik, ha egy vallásos atmoszféra veszi õket körül. Rajtatok múlik, hogy adtok - e képzést, és kialakítatok - e egy ilyen jellegű atmoszférát. Legalább a templomon belül, és aztán lassan - lassan, amennyire lehet kint is.

Forrás: Bhaktividya Purna Szvámi - Nava- Vradzsadháma, 1997. szeptember 2. este lecke részlet

a0800356260_16.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnasrama.blog.hu/api/trackback/id/tr218921930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása