Varnásrama-dharma

Társadalmi rendszer, melyet Isten teremtett

"Nem mindegy, hogy kinek tárjuk fel az elménket."

2016. július 30. 20:00 - varnasrama

Daiva- varnásrama 23. rész

Kérdés:Említettük, hogy fontos, hogy a férj és a feleség megbeszélje egymással a megvalósításait, Krisna - tudatos megértéseit, s azt is mondtuk, hogy a férjnek a feleség gurujának kell lennie. De azt is hallottam, hogy a férj ne tárja fel a felesége elõtt az elméjét, miv el ez veszélyeztetheti a guru (a férj) iránti tiszteletet. Feltárja - e hát neki az elméjét, vagy sem, illetve hol a határ a kettõ között?

Válasz: Az elme feltárása azt jelenti, hogy addig a pontig tárjuk fel, ameddig úgy véljük, hogy segítséget kaphatunk. Nem mindegy, hogy kinek tárjuk fel az elménket.

Az egy más dolog, ha megvalósításokat vitatunk meg. Ha olyan nehézségünk van, amit a feleségünk segíthet megoldani, akkor beszéljük meg vele, ha viszont nem, akkor forduljunk valaki máshoz. A feleségünkbõl nem az vált ki feltétlenül tiszteletet, hogy mit mondunk, hanem az, hogy mit csinálunk. Mindkettõre szükség van tehát. Ha ehhez jó szolgálat, szádhana és menedékérzés is járul, akkor egy ilyen bensõséges kapcsolatban annyi mindenrõl lehet beszélni. Ezért akar magának olyan társat az ember, akinek hasonló a gondolkodása.

Az, ahogyan a dolgokról gondolkodnak, illetve, ahogyan a dolgokhoz viszonyulnak, nagyon hasonló.

Forrás: Bhaktividyá Purna Szvámi - Nava- Vradzsadháma, 1997. szeptember 2. este lecke részlet

a0800356260_16.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnasrama.blog.hu/api/trackback/id/tr478924676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása