Varnásrama-dharma

Társadalmi rendszer, melyet Isten teremtett

"Hogy lehet megoldani, hogy ne hanyagoljuk el a családot amiatt, hogy túlzottan kedvezünk a múrtinak?"

2016. szeptember 25. 11:12 - varnasrama

Varnásrama- dharma lecke sorozat 21. rész

Válasz: Még nem láttam, hogy olyan történt volna. Meg kell tartani az egyensúlyt. És aztán az ember a megvalósításától függõen több súlyt helyez az egyik oldalra, mint a másikra. Meg lehet tartani az egyensúlyt, vagy lehet többet rakni az egyikre vagy a másikra. Az az egyénektõl függ. Bhaktivinóda Táhkura azt mondta a feleségének és a családjának, hogy ha nem segítetek prédikálni, akkor kidoblak mindannyiatokat otthonról.

Prabhupáda nem mondta [nevet], õ csak elhagyta õket. Igen, sokan mondják, hogy nincs elég idejük dzsapázni, de nem emlékszem, hogy hallottam volna olyat, hogy nincs idejük mást csinálni, mert annyi lelki gyakorlatuk van. Az nagyon ritka. „Túl sokat dzsapáztam, túl sokat tanultam és ezért valahogy ma nem volt idõm enni. Elfelejtettem lefeküdni.” Az már egy jobb probléma lenne, amit meg kell oldani. Aztán ha a bhakták múrtit szertnének a házukba vagy az ásramba, akkor jó példák azok a helyek, mint Trivandan, vagy Baladzsí. Ott minden házban csak egy kis dombormű formája van a múrtiknak, és a gríhaszthák azt imádják. Azok, akik otthon imádják Baladzsít, van egy oltáruk, de ott csak egy mása van Baladzsínek, és azt imádják.

Ez azt jelenti, hogy midenki ugyanazt a múrtit imádja. És ha otthon is van valaki, akkor is csak egy egyszerű púdzsát csináljunk. Sríla Prabhupáda hangsúlyozta, hogy ha valaki közel lakik a templomhoz, akkor részt kell vennie a templom púdzsájában. Legyen beosztva, hogy van mondjuk harminc család, minden nap valaki más csinál Mangala- áratit, és felváltva jön minden feleség, és õk fõzik a rádzsa- bhógát, vagy lehet többen, ketten vagy hárman. Aztán valakik jönnek este átöltöztetni és lefektetni múrtikat. Nagy fesztiválokkor különleges dolgokat lehet csinálni, meg kell tervezni a dolgokat, lakomát lehet fõzni. A fõ pletyka mindenhol csak Krisnáról szóljon. Hogy ma ezt mondta, és ezt csinálta, hogy milyen rossz és megbízhatatlan, és ilyesmi. És ha mindenki csak a múrtikról beszél, akkor az nagyon jó lesz.

Forrás: H.D.G. Srila Sivaráma Szwámí Mahárádzsa, Új-Vradzsadháma, 1995. augusztus 8.

Ez a kiadvány Õ Isteni Kegyelme Sríla Sivarama Swámi Mahárádzsa Krisna-völgyben adott, 1995 júliusában és augusztusában elhangzott elõadásainak anyagát tartalmazza. Mivel az elõadások élõszóban hangzottak el, a szövegek nyilvánvalóan az élõ beszéd sajátosságait hordozzák magukon. Bízunk benne, hogy az elõadások anyaga így is könnyen követhetõ és élvezetes lesz a tisztelt olvasók számára. A Szerkesztõk

artworks-000122066349-jgau58-t500x500.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnasrama.blog.hu/api/trackback/id/tr5011741503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása