Varnásrama-dharma

Társadalmi rendszer, melyet Isten teremtett

Egyik ásrama sem alacsonyrendűbb a másiknál

2016. március 17. 16:10 - varnasrama

Az az őszinte ember azonban, aki elméjével uralkodni próbál cselekvő érzékein, s ragaszkodástól mentesen a karma-yoga gyakorlásához lát [Krisna-tudatban], sokkal kiválóbb nála.


MAGYARÁZAT: Jobb folytatni a munkát az élet céljának elérése érdekében — ami nem más, mint megszabadulni az anyagi kötelékektől és eljutni Isten birodalmába —, mintsem csaló transzcendentalistává válni az erkölcstelen élet és az érzéki élvezet kedvéért. A legfőbb szvártha-gati, az önvaló legfőbb célja Visnu elérése. A varna és ásrama intézmény teljes egészében arra szolgál, hogy segítsen bennünket e cél elérésében, melyet még a családos ember is elérhet a Krisna-tudatban végzett szabályozott szolgálattal. Az önmegvalósítás érdekében az ember egyidejűleg követheti a sásztrákban előírt szabályozott életet, valamint ragaszkodás nélkül folytathatja munkáját is, és ezáltal fejlődhet ezen az úton. Az az őszinte ember, aki ezt a folyamatot követi, sokkal jobb helyzetben van, mint a csaló képmutató, aki csak színleli a lelki életet, hogy becsapja az ártatlanokat. Egy őszinte utcaseprő sokkal többet ér a képmutató meditálónál, aki csak a megélhetés kedvéért meditál.

Forrás: Srí Srímad Bhagavad-gítá 3.fejezet 7. vers - Ő Isteni Kegyelme A.C. Bhativedanta Svámi Prabhupáda, a Krisna-Tudat Nemzetközi Szervezetének alapító ácsárjája

dvarakai_krisna.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnasrama.blog.hu/api/trackback/id/tr78490118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása