Varnásrama-dharma

Társadalmi rendszer, melyet Isten teremtett

"Először jön a szolgálat, aztán a tudás, majd a megvalósítás."

2016. július 29. 14:45 - varnasrama

Daiva- varnásrama 21. rész

Kérdés: Ha a brahmacsárík ötven százalékról indulnak a Krisnához visszavezetõ úton, akkor mi történik azokkal, akik megházasodnak közülük: elvesztenek huszonöt százaléknyi esélyt?

Válasz: Elõször jön a szolgálat, aztán a tudás, majd a megvalósítás. Az upakurvána tehát rendelkezik egy adott tudással, de nem ér el megvalósítást, ha a brahmacsárí útvonalon marad. Azért lép be a gríhasztha ásramába , hogy megszerezze ezt a megvalósítást. Tehát elkezded ezen a ponton, visszajössz eddig a pontig, aztán megint eljutsz a kezdeti pontig. Az iskolában is megtörténhet, hogy az év végi záróvizsgán mindent elfelejtesz, amit addig tanultál. Ezért megint visszatérsz a tananyaghoz, s akkor át tudsz menni a vizsgán. Ez egy szükséges visszalépés tehát, amit fejlõdésünk érdekében teszünk.

Ezért nem szabad a gríhasztháknak kritizálniuk a brahmacsáríkat, illetve a brahmacsáríknak a gríhaszthákat. Egy brahmacsáríként viselkedõ személyt általában nem ér kritika, és õ sem kritizálja soha a gríhaszthákat . Egy gríhazstha pedig (aki tényleg gríhasztha, és nem egy gríhamedhí), természetesen értékelni fogja a brahmacsáríkat.

Forrás: Bhaktividya Purna Szvámi - Nava - Vradzsadháma, 1997. szeptember 2. este lecke részlet

a0800356260_16.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnasrama.blog.hu/api/trackback/id/tr458922026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása