Varnásrama-dharma

Társadalmi rendszer, melyet Isten teremtett

"A brahmacsárí ásramát sem tudjuk teljesen megérteni a gríhasztha ásrama megvitatása nélkül."

2016. augusztus 29. 08:38 - varnasrama

Daiva- varnásrama 77. rész

Kérdés: Mahárádzsa, beszéltél arról, hogy mi az erõssége és a gyengéje a férfinak, illetve a nõnek, és arról, hogy hogyan segíthetik egymást a lelki életben. Nincs-e erre ugyanúgy lehetõség, ha egy érettebb, prédikálásban jártasabb bhaktához fordulnak segítségért, tanácsért?

Válasz: Dehogynem. Az eddigiekben azonban fõként a brahmacsárí- és a gríhasztha élet megvilágításában beszéltünk errõl. De más aspektusok is léteznek, például a férfiak lehetnek fiúk és apák is. Az apai szerepkörön belül a férfiak nagybácsik, nagyapák is lehetnek. Sok hangulat létezik tehát. A nõknél ugyanígy létezik anya és lány aspektus. Ezeken kívül számos egyéb hangulat is van, de errõl majd a késõbbiekben beszélünk részletesebben. Ha egy témát egy adott nézõpontból vizsgálsz meg, akkor az egésszel foglalkozol, de azon az egy nézõponton keresztül. Például ezt a poharat is több szemszögbõl tanulmányozhatjuk, mondjuk az űrtartalma szerint, de ez csak egyetlen jellemzõje a pohárnak. De mivel a pohár arra szolgál, hogy folyadékot tartsunk benne, igyunk belõle, ez meghatározza a nagyságát, bizonyos korlátok közé szorítja a méretét. Ezek a szempontok a használatára vonatkoznak, de más tényezõket is vizsgálhatunk: az anyagát, a formáját stb.

Mindezt tanulmányoznod kell, hogy teljes képet alkothass a pohárról. A témánknak tehát épp csak az elején tartunk. Lehet róla egy általános elképzelésünk, de a brahmacsárí ásramát sem tudjuk teljesen megérteni a gríhasztha ásrama megvitatása nélkül. Mindent szem elõtt kell tartani, de eddig fõleg az elsõ lépésre összpontosítottunk. Mostanáig a brahmacsárí alapvetõ helyzetét és kötelességeit vitattuk meg.

Forrás: Bhaktividyá Purna Szvámi - Máyápur, 1997. október 10. lecke részlet

a0800356260_16.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://varnasrama.blog.hu/api/trackback/id/tr7111658792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása